30 Monopoly Trivia Questions & Answers: US Version (2 Sets!)

Updated On:

Do you love playing Monopoly? If so, get ready to take your enjoyment of the classic board game to the next level! Monopoly has been around for decades, and it’s still one of the most popular board games of all time. With its unique rules and exciting twists, Monopoly is a game that can be enjoyed by people of all ages.

But how much do you actually know about Monopoly? It’s time to test your knowledge with these 30 Monopoly Trivia Questions and Answers.

From the official Monopoly rules to the different Monopoly versions available, this quiz will challenge even the most experienced Monopoly players. Read on to find out how well you know the game.

Monopoly Trivia Questions

This trivia is for the US version of Monopoly. However, to read the Monopoly Trivia Questions of the UK version, you may read this post written by me.

Let’s get started!

Monopoly Trivia Questions and Answers (Set 1)

Q1. What year was “Monopoly” patented?

Answer. 1935

Detailed Ans: Monopoly was patented on December 31, 1935. (Ref)

Q2. What is the longest Monopoly game on record?

Ans: 70 days.

The longest Monopoly game on record lasted 70 straight days. The game was played between four friends in the basement of a home in Jackson, Mississippi.

Q3. How many squares are there on a standard Monopoly board?

Ans: There are 40 squares on a standard Monopoly board.

Q4. What is the most expensive property on the Monopoly board?

Ans: Park Place.

The most expensive property on the Monopoly board is Park Place, which costs $350.

Q5. How many times do your need to Roll Doubles to get into Monopoly Jail?

Ans: 3 times

If you roll doubles three times, you land up on Monopoly Jail.

Q6. How many Community Chest Spaces Are there on Monopoly Board?

Ans: 3.

There are 3 Community Chest Spaces on the Monopoly Board.

Q7. How much money is doled out to each player at the beginning of the game?

At the beginning of the game, each player receives $1500.

Q8. How much do you need to pay to get out of Jail in Monopoly?

Ans: $50.

Q9. What is the name of the jail located on the Monopoly board?

Ans: Just Visiting

The jail located on the Monopoly board is called “Just Visiting.”

Q10. What is the name of the Monopoly character that appears on the box of the game?

Ans: The Monopoly character that appears on the box of the game is called Rich Uncle Pennybags.

Q11. What is the name of the currency used in the game?

Ans: The currency used in the game is called Monopoly money.

Q12. What is the name of the railroad properties on the Monopoly board?

Ans: The railroad properties on the Monopoly board are called Reading Railroad, Pennsylvania Railroad, B&O Railroad, and Short Line.

Q13. What is the penalty for landing on “Income Tax”?

Ans: The penalty for landing on “Income Tax” is that the player must pay the bank $200.

Q14. What is the penalty for landing on “Go to Jail”?

Ans: The penalty for landing on “Go to Jail” is that the player must move their token directly to the jail space and skip their next turn.

Q15. What is the name of the most famous Monopoly tournament that is held annually?

Ans: The most famous Monopoly tournament that is held annually is called the World Series of Monopoly.

Monopoly Trivia Questions and Answers (Set 2)

Q1. How many spaces are there on the Monopoly Board?

Ans: 40 Spaces

There are 40 spaces on the Monopoly Board. This includes 28 Properties(22 Streets, 1 Electric Company, 1 Water Works, 4 Railways), 3 Chance Spaces, 3 Community Chest Spaces, 2 Tax Spaces(Luxury and Income tax), and corners with Go, Just Visiting, Free Parking, and GO to Jail.

Q2. Who invented the Monopoly game?

Ans: The Monopoly game was created by Charles Darrow. (Read more about the History of Monopoly here in this post.)

Q3. What is the name of the space on the board that allows a player to collect $200?

Ans: The space on the board that allows a player to collect $200 is called “Go.”

Q4. What is the name of the game pieces used in the original edition of Monopoly?

Ans: The Monopoly pieces used in the original edition of Monopoly were an iron, a thimble, a race car, a shoe, a top hat, a battleship, and a Scottie dog(a.k.a Monopoly Dog).

Q5.How Many Streets can you find on the Monopoly US Version board?

Ans: 22 Streets

There are a total of 22 Streets in the Monopoly US Version.

Q6. Which Railroad in Monopoly does not exist in Real Life?

Ans: Short Line.

Q7. What is the name of the space where players can collect $50 if they land on it?

Ans: Luxury Tax

The space where players can collect $50 if they land on it is called the “Luxury Tax”.

Q8. How many railroad spaces are there in Monopoly?

Ans: 4

The four railroads in the classic version of Monopoly are the Reading Railroad, Pennsylvania Railroad, B & O Railroad, and Short Line Railroad.

Q9. How much money is given to each player at the start of the game?

Ans: $1500 is the amount of money given to each player at the beginning of the Monopoly game.

Q10. How many dice are used in a game of Monopoly?

Ans. Two

Two dice are used to play Monopoly.

Q11. How much money is contained in a full set of Monopoly?

Ans: $15,140

A full set of Monopoly contains $15,140.

Q12. What are the standard colors used to represent each of the properties in Monopoly?

Ans: The standard colors used to represent each of the properties in Monopoly are brown, light blue, pink, orange, red, yellow, green, and dark blue.

Q13. How many Chance cards are included in a Monopoly game?

Ans: 16

There are 16 Chance cards included in a Monopoly game.

Q14. What are the names of the two utility spaces on the Monopoly board?

Ans: The Two Monopoly Utilities are Electric Company and Water Works

Q15. How much money does a player get for passing “Go”?

Ans. $200

A player gets $200 for passing “Go”.

Tips to Answer any Tricky Monopoly Trivia Questions

Here are some tips to help you answer tricky Monopoly trivia questions:

  1. Familiarize yourself with the Monopoly board: Knowing the layout of the board and the properties, utilities, and other spaces on it can help you answer many questions about the game.
  2. Review the rules: Make sure you understand how the game is played and what happens when you land on different spaces or draw different cards.
  3. Pay attention to details: Some Monopoly trivia questions may require you to remember specific costs, amounts of money, or other details.
  4. Think logically: Some Monopoly trivia questions may require you to use your critical thinking skills to figure out the answer. Consider the context of the question and what makes sense in the game.

Conclusion

Let’s conclude the post on Monopoly Trivia Questions and their answers!

You can keep this post bookmarked as these sets would keep updating and the latest questions would be added to it.

Keep this list handy and revise it before any Trivia session. I hope you enjoyed reading this post and found this helpful.

Was this article helpful?
YesNo
basana-saha-kidscareideas-editor

About the Author

Basana Saha has expertise working for more than 25 years as a beautician. She has expertise in choosing the right accessories and gears for your baby. Being a mom she knows the problems new moms face. She would like to help with Parenting to new moms with her expertise in raising a child.